Bazılarımız İkna Etmekte Daha Başarılı mı?


57

Başkalarının Aklı adlı eser incelemesidir.

Günlük hayatımızda vereceğimiz kararların doğruluğundan emin olmak isteriz. İşte bunun için karşımızdakini ikna etme yahut da kendimizin ikna edilmesi ile ilgili bir durum oluşur. Başkalarının fikrinden etkilenmemizde yahutta bizim başkalarının fikrini etkilemede neler belirleyici oluyor? Başkalarının Aklı adlı eserinde, işte buna cevap veriyor Tali SHAROT. 

“İnternette yorumlara, birbirinden bağımsız farklı farklı kullanıcıların düşüncelerini yansıttıklarını varsayarak epey önem veririz. Ancak böyle yaparken hesaba katmadığımız bir şey var! Yelp’ te bir restorana, Amazon’ da bir kitaba, ya da Tripadvisor’ da bir otele puan verirken  bunu el değmemiş bir zihinle yaptığımızı zannederiz. Halbuki eğer ilk puanı veren biz değilsek o restoranın kitap ya da otelin ortalama puanını görmüş ve çoktan etkilenmişizdir.”

Kitaptan Analiz

“Doktorasını NYU’ da tamamlayan ve şu an Facebook’ ta çalışan Sean Taylor, mevcut puanların sıradaki puanlamaları nasıl etkilediği üzerine bir çalışma gerçekleştirdi. Taylor, mevcut puanları manipüle ettiğinde, mesela ilk yorumda ürünü göklere çıkardığında devamında pozitif değerlendirmelerin de %32  arttığını ve toplam puanın %25 kadar iyileştiğini buldu. Tek bir kişinin te bir puanın bunca kişiyi ve sonucu etkilemesi oldukça dikkate alınması gereken bir husus. Çünkü ortalama puana sahip bir restoranla beş yıldız almış bir restoran arasındaki fark her zaman restoranların kalitesinden kaynaklanmıyor olabilir. Belki de farkın kaynağı o restorana ilk yorumu yazan kişinin yarattığı zincirleme etkisidir.”

“Bu puanlar hayati kararlarda da belirleyici olabilir. Bir kaç hafta önce öğrencilerimden birine güz dönemi dersi seçimi için yardımcı oluyordum. Üzerinde çalıştığı araştırmasında yardımını göreceğini düşünerek sosyal psikoloji dersini almasını önerdim. Önerimi değerlendirmek üzere, hemen www.ratemyprofessors.com adresine girerek dersi veren öğretim üyesinin puanına baktı. Puanının düşük olduğunu görünce tavsiyemi reddetti.Ve sırf son derece yüksek puanlı bir öğretim görevlisi veriyor diye antropoloji dersini aldı. Eğitim hayatında son derece belirleyici ve önemli bir kararı göründükleri kadar gerçeği yansıtamayabilecek bir takım sayılara bakarak verdi. Ayrıca tipik bir öğrencinin hoşuna gitmeyebilecek bir dersin kendi çıkarına tam uyabileceği ihtimalini de göz ardı etti.

Nörobilim alanında çalışmalar yapan akademisyen yazar Tali SHAROT’ un “Başkalarının Aklı” adlı eserinden bir bölüm okudum.”(-BAŞKALARININ AKLI adlı kitaptan alıntıdır.)

Bu kitap, hikaye yahutta roman türü bir kitap olmayıp akademik çalışmaların bir araya getirilip derlendiği bir eserdir. Keyif ve zevk alarak okuyacağınız bir kitap olduğunu düşünüyorum. Ve ısrarla tavsiye ediyorum. Unutmayın “Her itap değil, her yazar okunmaya değer”.

Bunu Paylaş..!

Beğendin mi?

57

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.